Deprem Sirasinda Alinacak Önlemler

A. BINA IÇERISINDE

1) Kesinlikle panik yapmamaliyiz. Sabitlenmemis dolap, raf, pencere vb. esyalardan uzak durmaliyiz. Varsa sandalyelerle desteklenmis masa altina veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandik gibi koruma saglayabilecek esya yanina çömelmeli veya uzanmaliyiz. Basimizi iki elimizin arasinda alarak veya bir koruyucu (yastik, kitap vb) malzeme ile korumaliyiz. Sarsinti geçene dek beklemeliyiz.

2) Tekerlekli sandalyede isek tekerlekleri kilitleyerek basimizi ve boynumuzu korumaya almaliyiz.

3) Mutfak, imalathane, laboratuar gibi is aletlerinin bulundugu yerlerde; ocak, firin ve bu gibi cihazlari kapatmaliyiz. Dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklasmaliyiz. Birinci maddede belirtildigi sekilde kendimizi korumaliyiz.

4) Sarsinti geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarini kapatmaliyiz. Soba ve isiticilari söndürmeliyiz. Diger güvenlik önlemlerini almaliyiz ve daha önceden hazirlanmis acil durum çantasi ile gerekli olan esya ve malzemeyi yanimiza alarak derhal binayi daha önce tespit ettigimiz yoldan terk edip toplanma bölgesine gitmeliyiz.

5) Merdiven, balkon, koridor ve genis sahanli yerlerden, kolonlardan ve pencerelerden uzaklasmaliyiz.

6) Okulda isek sinifta kalarak saglamsa sira altlarina ya da sira yanina birinci maddede belirtildigi sekilde
basimizi korumaliyiz.

7) Kesinlikle asansör kullanmamaliyiz. Asansörde isek kat çikis dügmesine basarak asansörü terk etmeliyiz.

8) Bulundugumuz mekani terk ederken basimizi bir çanta, kitap, minder, yastik vb. ile korumaliyiz.

B. BINA DISINDA

1) Enerji hatlarindan, diger binalardan ve duvar diplerinden uzaklasmaliyiz. Açik arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karsi hazirlikli olmaliyiz.

2) Deniz kiyisindan uzaklasmaliyiz.

3) Toprak kaymasi, tas veya kaya düsebilecek yamaç altlarinda bulunmamaliyiz. Böyle bir ortamda isek en seri sekilde güvenli bir ortama geçmeliyiz.

4) Binalardan düsebilecek baca, cam kiriklari ve sivalara karsi tedbirli olmaliyiz.

5) Toprak altindaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarindan gelecek tehlikelere karsi dikkatli olmaliyiz.

C. ARAÇ KULLANIRKEN

1)
Bulundugumuz yer güvenli ise durmali ve araç içinde kalmaliyiz. Araç karayolunda seyir halinde ise; yolu kapatmadan saga yanasip durmaliyiz. Kontak anahtarini yerinde birakip, pencereler kapali olarak araç içerisinde beklemeliyiz. Ancak sarsinti durduktan sonra açik alanlara gitmeliyiz.

2) Normal trafikten, alt ve üst geçitlerden, binalardan, agaçlardan, direklerden ve enerji nakil hatlarindan mümkün oldugu kadar uzaklasmaliyiz.

3) Araç meskun mahallerde ise ya da güvenli bir yerde degilse; araci durdurmali, kontak anahtari üzerinde birakilarak araci terk etmeli ve açik alanlara gitmeliyiz.

4) Sarsinti sona erdikten sonra da depremin zarar verdigi yerlerden geçmemeliyiz.

D. METRODA VEYA DIGER TOPLU TASIMA ARAÇLARINDA BULUNURKEN

1) Gerekmedikçe, kesinlikle metro ve trenden inmemeliyiz. Elektrige kapilabilir veya diger bir tren çarpabilir.

2) Trenin içinde, sikica tutturulmus aski, korkuluk veya herhangi bir yere tutunmaliyiz.

3) Metro veya tren personeli tarafindan verilen talimatlari izlemeliyiz.

Kaynak: Sivil Savunma Müdürlügü