Hasta Tasima Yöntemleri

1.Hasta - yarali dikkatlice muayene edilmeden kesinlikle yerden kaldirmayiniz.Önemsi bir belkemigi kirigi yaralinin her iki ayaginin felç olmasi ile sonuçlanabilir.Hafif yaralanmalarda, bir elini hastanin beline koyunuz. Yarali kisi elini sizin boynunuza koyduktan sonra yürümesine yardimci olabilirsiniz.

2.Agir yaralanmalarda, yaraliyi her zaman sedye ile tasiyiniz. (sekil 9)

Sekil 9

1. Yaraliyi vücudun bas ve ayaklarindan çekerek ve yan tarafindan iki kisi ile kaldirilarak sedye üzerine koyunuz. (Sekil 10)

2. Hafif vakalarda kisa mesafelerde battaniye üzerine yatirip çekerek tasiyiniz.

3. Dar yerde sedye kullanmayiniz. 2-3 kisinin yardimi ile tasiyiniz. (sekil 10-11)

4. Yaraliyi zamaninda ve sarsmadan hastaneye gönderiniz.

5. Sedye ile hasta tasirken önde ayaklari olacak sekilde sedyeyi yokus yada ambulansa bindirirken bas tarafi önde olacak sekilde tasiyiniz.

Sekil 10 Sekil 11

YARALININ TASIMA VE TEDAVISINDE

ÖNCELIK DURUMU

Hasta ve yaralilar öncelik durumuna göre genel olarak

A- Hayati tehlike gösterenler

B- Agir yarali olup da acil hayati tehlike göstermeyenler

C- Hafif yaralilar. Çogu kez ayakta tedavi edilir.

Agir yaralilar öncelik sirasina göre 4 gruba ayrilirlar.

1.Öncelik gösterenler: Solunum zorlugu, siddetli kanama, agir sok durumuna girmeye meyilli olanlar, karin ve gögüs yaralanmalari olanlar. Vücut düzeyinin % 2 ve 3 derece yanik olanlar. Gaz zehirlenmeleri. Agir derecede ezilme yaralari.

2.Öncelik gösterenler: Kiriklar, orta derece ezilme yaralari, donuklar,yüz ve kafa yaralanmalari, turnike bandaj uygulananlar, suur kaybi olanlar.

3.Öncelik gösterenler: Çok sayida yarasi olanlar, tehlikeli kafa yaralanmasi olanlar. Yaniklar (vücut yüzeyin % 40'dan fazla ) olanlar. Yaralanip ta hayatta kalma sansi pek az olanlar. Omurga kirigi ve omurilik yaralanmasi olanlar.

4.Öncelik gösterenler: Baslangiç ta tibbi tedavi gereksinme göstermeyenler bu gruba girer. Çok hafif yarasi olanlar. Ruhsal dengesi bozulanlar.

HASTA YADA YARALININ YERINDEN KALDIRILMASI

En az 3 kisi gereklidir. Yaralinin vücudu bükülmeden kaldirilir. 2 kisi bir tarafa, 3. Kisi diger tarafa geçer. Biri dizlerini yere koyar. Biri avuçlarini hastanin bas ve omuzlarinin altina , ikincisi karin ve kalçalarin altina, üçüncüsü uyluk ve bacaklarinin altina koyar ve destekleyerek kaldirilir.( Sekil-12 ) 4. Kisi sedyeyi hastanin altina yerlestirilir. (Sekil-13 )

Sekil 12 Sekil 13

TASIMA ÇESITLERI

A – 1 Kisi ile Tasima

a) Oturdugu yerde yeri iterek tasima sk:14

b) Oturdugu yerde geri kayarak tasima sk:15

c) Eller ve dizler üzerinde yürüyerek tasima

d) Itfaiyeci yöntemi ile tasima sk:16

Sekil 40 Sekil 41

D – ARAÇ YARDIMI ILE TASIMA

TASIMA DURUMUNDA HASTA YADA YARALININ DURUMU

Bilinci kapali, kendi kendine soluk alip verebilen her hasta – yarali stabil yan pozisyona getirilmelidir. Bu pozisyona NATO pozisyonu da denir. Sekil : 42

Sekil 42

Hastanin yanina diz çökün. Kendinize yakin olan hastanin kolunu açikken vücuda sikica yaklastirilir. Olabildigince kalçasinin altina dogru itilir. Size yakin bacak diz ekleminden bükülür. Böylece ayak kalçaya iyice yaklasabilecek duruma getirilmis olur. Hastanin karsi omuz ve kalça eklemlerinden tutarak hastayi kendinize dogru yan yatar sekilde çevirin. Altta kalan kolu biraz geri çekerek dirsek eklemini hafifçe bükün.

Hastanin basini hafifçe arkaya getirin. Üsteki kolunu dirsek eklemini bükerek elini çene ucunun altina yerlestirin.

Bu pozisyonun amaci: kusma, kanin disari akmasini saplamak. Böylece hava yollari serbest birakilir.

Kafatasi ve beyin yaralanmasi olanlar: Sirt üzeri yatar durumda omuzlar hafif yükseltilmis olarak tasinir. Kulak ve burundan berrak bir sivi akiyorsa bunu durdurmak için çalismayin. Pamuk tikamayin. Beyin içi basinci artirarak zarar verirsiniz. Sekil : 43

Sekil 43

Karin yaralanmasi olanlar: Sekil : 44

Arkasi desteklenerek 15 derece yükseltilir. Dizlerin altina yastik konarak 45 derece bükülür. Bu sekilde tasinir.

Sekil 44

Çene yaralanmasi olanlar: Yari oturur yada yan oturur durumda tasinir.

Emici gögüs yaralanmasi olanlar: Yara üzerine islak bir bez kapatip sikica üzeri sarilir, Bas ve gögüsü arkaya yastik koyarak 45 derece yükseltiniz ve yari oturur durumda tasinir. Sekil : 45

Sekil 45

Omurga kirigindan süphelenilenler:
Sert kalin bir tahtaya oynatmadan yatiriniz. Kravat, gömlek, esarp vb. bez ile baglayip tespit edin. Boynun her iki yanina ayakkabisini yada katlayarak elbiselerini koyarak boynunun oynatilmamasina dikkat ediniz. Alin üzerinden de tahtaya baglayiniz.Sk:46-47-48

Sekil 46 Sekil 47 Sekil 48

Kol ve ön kol kirigi olanlar: Tespit edildikten sonra oturtularak tasinmalidir Sk:49 Sk:50 Sk:51 Sk:52 Sk:53 Sk:54

Sekil 49 Sekil 50 Sekil 51 Sekil 52

Bacak kirigi olanlar: Tespit edildikten sonra sirt üstü yatar durumda tasinmalidir. Sk:55Sk:56 Sk:57 Sk:58

Sekil 53 Sekil 54 Sekil 55 Sekil 56