Hasta Taşıma Yöntemleri

1.Hasta - yaralı dikkatlice muayene edilmeden kesinlikle yerden kaldırmayınız.Önemsi bir belkemiği kırığı yaralının her iki ayağının felç olması ile sonuçlanabilir.Hafif yaralanmalarda, bir elini hastanın beline koyunuz. Yaralı kişi elini sizin boynunuza koyduktan sonra yürümesine yardımcı olabilirsiniz.

2.Ağır yaralanmalarda, yaralıyı her zaman sedye ile taşıyınız. (şekil 9)

Şekil 9

1. Yaralıyı vücudun baş ve ayaklarından çekerek ve yan tarafından iki kişi ile kaldırılarak sedye üzerine koyunuz. (Şekil 10)

2. Hafif vakalarda kısa mesafelerde battaniye üzerine yatırıp çekerek taşıyınız.

3. Dar yerde sedye kullanmayınız. 2-3 kişinin yardımı ile taşıyınız. (şekil 10-11)

4. Yaralıyı zamanında ve sarsmadan hastaneye gönderiniz.

5. Sedye ile hasta taşırken önde ayakları olacak şekilde sedyeyi yokuş yada ambulansa bindirirken baş tarafı önde olacak şekilde taşıyınız.

Şekil 10 Şekil 11

YARALININ TAŞIMA VE TEDAVİSİNDE

ÖNCELİK DURUMU

Hasta ve yaralılar öncelik durumuna göre genel olarak

A- Hayati tehlike gösterenler

B- Ağır yaralı olup da acil hayati tehlike göstermeyenler

C- Hafif yaralılar. Çoğu kez ayakta tedavi edilir.

Ağır yaralılar öncelik sırasına göre 4 gruba ayrılırlar.

1.Öncelik gösterenler: Solunum zorluğu, şiddetli kanama, ağır şok durumuna girmeye meyilli olanlar, karın ve göğüs yaralanmaları olanlar. Vücut düzeyinin % 2 ve 3 derece yanık olanlar. Gaz zehirlenmeleri. Ağır derecede ezilme yaraları.

2.Öncelik gösterenler: Kırıklar, orta derece ezilme yaraları, donuklar,yüz ve kafa yaralanmaları, turnike bandaj uygulananlar, şuur kaybı olanlar.

3.Öncelik gösterenler: Çok sayıda yarası olanlar, tehlikeli kafa yaralanması olanlar. Yanıklar (vücut yüzeyin % 40'dan fazla ) olanlar. Yaralanıp ta hayatta kalma şansı pek az olanlar. Omurga kırığı ve omurilik yaralanması olanlar.

4.Öncelik gösterenler: Başlangıç ta tıbbı tedavi gereksinme göstermeyenler bu gruba girer. Çok hafif yarası olanlar. Ruhsal dengesi bozulanlar.

HASTA YADA YARALININ YERİNDEN KALDIRILMASI

En az 3 kişi gereklidir. Yaralının vücudu bükülmeden kaldırılır. 2 kişi bir tarafa, 3. Kişi diğer tarafa geçer. Biri dizlerini yere koyar. Biri avuçlarını hastanın baş ve omuzlarının altına , ikincisi karın ve kalçaların altına, üçüncüsü uyluk ve bacaklarının altına koyar ve destekleyerek kaldırılır.( Şekil-12 ) 4. Kişi sedyeyi hastanın altına yerleştirilir. (Şekil-13 )

Şekil 12 Şekil 13

TAŞIMA ÇEŞİTLERİ

A – 1 Kişi ile Taşıma

a) Oturduğu yerde yeri iterek taşıma şk:14

b) Oturduğu yerde geri kayarak taşıma şk:15

c) Eller ve dizler üzerinde yürüyerek taşıma

d) İtfaiyeci yöntemi ile taşıma şk:16

Şekil 40 Şekil 41

D – ARAÇ YARDIMI İLE TAŞIMA

TAŞIMA DURUMUNDA HASTA YADA YARALININ DURUMU

Bilinci kapalı, kendi kendine soluk alıp verebilen her hasta – yaralı stabil yan pozisyona getirilmelidir. Bu pozisyona NATO pozisyonu da denir. Şekil : 42

Şekil 42

Hastanın yanına diz çökün. Kendinize yakın olan hastanın kolunu açıkken vücuda sıkıca yaklaştırılır. Olabildiğince kalçasının altına doğru itilir. Size yakın bacak diz ekleminden bükülür. Böylece ayak kalçaya iyice yaklaşabilecek duruma getirilmiş olur. Hastanın karşı omuz ve kalça eklemlerinden tutarak hastayı kendinize doğru yan yatar şekilde çevirin. Altta kalan kolu biraz geri çekerek dirsek eklemini hafifçe bükün.

Hastanın başını hafifçe arkaya getirin. Üsteki kolunu dirsek eklemini bükerek elini çene ucunun altına yerleştirin.

Bu pozisyonun amacı: kusma, kanın dışarı akmasını saplamak. Böylece hava yolları serbest bırakılır.

Kafatası ve beyin yaralanması olanlar: Sırt üzeri yatar durumda omuzlar hafif yükseltilmiş olarak taşınır. Kulak ve burundan berrak bir sıvı akıyorsa bunu durdurmak için çalışmayın. Pamuk tıkamayın. Beyin içi basıncı artırarak zarar verirsiniz. Şekil : 43

Şekil 43

Karın yaralanması olanlar: Şekil : 44

Arkası desteklenerek 15 derece yükseltilir. Dizlerin altına yastık konarak 45 derece bükülür. Bu şekilde taşınır.

Şekil 44

Çene yaralanması olanlar: Yarı oturur yada yan oturur durumda taşınır.

Emici göğüs yaralanması olanlar: Yara üzerine ıslak bir bez kapatıp sıkıca üzeri sarılır, Baş ve göğüsü arkaya yastık koyarak 45 derece yükseltiniz ve yarı oturur durumda taşınır. Şekil : 45

Şekil 45

Omurga kırığından şüphelenilenler:
Sert kalın bir tahtaya oynatmadan yatırınız. Kravat, gömlek, eşarp vb. bez ile bağlayıp tespit edin. Boynun her iki yanına ayakkabısını yada katlayarak elbiselerini koyarak boynunun oynatılmamasına dikkat ediniz. Alın üzerinden de tahtaya bağlayınız.Şk:46-47-48

Şekil 46 Şekil 47 Şekil 48

Kol ve ön kol kırığı olanlar: Tespit edildikten sonra oturtularak taşınmalıdır Şk:49 Şk:50 Şk:51 Şk:52 Şk:53 Şk:54

Şekil 49 Şekil 50 Şekil 51 Şekil 52

Bacak kırığı olanlar: Tespit edildikten sonra sırt üstü yatar durumda taşınmalıdır. Şk:55Şk:56 Şk:57 Şk:58

Şekil 53 Şekil 54 Şekil 55 Şekil 56