Kanamalarda ilkyardim
Burun kanamasi
1.En basit sekil, burun kanatlarinin iki parmak arasina alinip,, 8-10 dakika sikica tutulmasidir.Bu uygulama burnun asagi ön kismindan olan kanamalarda etkilidir.
2.Hasta basi arkaya egilmis olarak dik bir sekilde otutturulur.
3.Burun köküne , boyna bir beze sarilmis buz tatbik edilmesi faydali olabilir.
4.Kanama durmuyorsa , burun kanamasina sebep olan genel hastaliklarda düsünülerek doktora götürülür.Kanin soluk borusuna kaçmamasi için , hasta yan yatirilarak tasinir.
5.Doktora götürme imkani yoksa , burna tampon uygulanir.Bunun 2-3 cm genisliginde , 30 cm uzunlugunda gazli bez alinr.Tuzlu suda 10 dakika kaynatilir.Vazelin sürülüp arkadan öne dogru burun bosluguna sikica yerlestirilir.Kanayan damar üzerine yeteri kadar basinç uygulanabilmesi için , diger burun deligine de tampon uyulanir.Tampon enfazla 48 saat yerinde tutulur.

Çocuklarda burun kanamasi

-Anne burnum kaniyor!
Bu sözü duyan annenin telaslanmamasi mümkün degil. “Ne oldu? Bir yere mi çarptin? Yüzüne top mu geldi?” gibi sorularla beraber kanamayi durdurmaya yönelik ilk müdahale yapilir. Çogunlukla birkaç dakikada duran, basit bir nedene bagli, önemsiz bir kanama olan burun kanamasi ile ilgili bilgileri sizler için derledik.

Burun kanamasi nedir?
Çocukluk çaginda (özellikle 2-10 yas arasi) yaygin olarak görülen burun kanamasi, burnun bir ya da iki deliginden kan gelmesi olarak tanimlaniyor. Çocugun burnundan sizan veya damlayan kan ürkütücü olsa da, çogunlukla ciddi bir durumun göstergesi degildir. Bunun nedeni; çocugun burun boslugunu döseyen tabakada kolayca zedelenebilen zengin bir ince damar aginin bulunmasidir. Bu dokuda kuruma veya tahris olustugunda kisa süreli kanama olusur.

Ancak, bir darbe yada kaza sonrasi baslayan kanama özellikle yogun olarak ve baska semptomlarla (bas dönmesi, bulanti, bilinç kaybi, gözlerin kararmasi gibi) birlikte görülüyorsa acilen doktora basvurulmasi gerekir.

Neden olur?
Kapali ortamlarda kuru ve sicak havanin burnu kurutmasi sonucu içeride kabuk tutmus seyler hissede çocugun burnunu sik sik karistirmasi yada devamli burun karistirma egilimi olan çocuklarda burun kanamasi görülüyor. Ayrica çok sümkürmek, burnu çarpmak, soguk alginligi, alerji grubuna giren yabanci cismin olusturdugu tahris yada zararli madde kullanimi burun kanamalarina neden olabilir. Nadir nedenler olarak ise, burunda bulunan tümör yada lösemi söylenebilir. Bu yüzden çocugunuz belli bir sebebe, çarpmaya bagli olmadan tekrarlayan burun kanamalari yasiyorsa KBB uzmanina götürüp, muayene yaptirmaniz gerekir.

Ne yapmali?
Çocugunuzun bir hafta içinde 2 kere burnu kanadi; doktora götürdünüz. O da önemli bir kanama olmadigini, çocuklu çaginda sik rastlanan bir durum oldugunu söyledi. Ancak basit önerileri anlatip bir burun damlasi yazdi. Gerçekten de bir hastaliga yada darbeye bagli olmadan, tekrarlayan kanamalar önemli bir saglik sorununa gösterge degildir. Çogunlukla tek bir burun deliginde birkaç kere görülen kanama, deligin disinda disa yakin bölümünde meydana gelir. Uygulayacaginiz basinç tedavisiyle kanamayi engelleyebilirsiniz.

1-Çocugunuzu dik oturtun yada ayaga kaldirin. Basini öne dogru egdirin. Böylece kani yutmasini yada kanin bogazdan asagi dogru inmesini engellemis oldugunuz gibi kusmasini, midesinin bulanmasini da önüne geçersiniz.

2-Çocugunuzun burun deliklerini bas ve isaret parmaklari arasinda sikistirin. Çocugunuz büyükse bunu kendisi de yapabilir. 10 dakika süresince bu basinci uygulayin bu süre içinde agzindan nefes alip ermesini saglayin.

3-10 dakika dolmadan burun deliklerinin üzerinden parmaklarinizi çekmeyin. Kanama durmus mu diye bile olsa basinç uygulamasini kesmeyin. Bu arada çocugun rahat olmasi gerekiyor

4-10 dakika sonra parmaklarinizi yavasça çekerek basinci azaltin. Kanamanin kesilip kesilmedigini kontrol edin. Eger kanama devam ediyorsa ayni uygulamayi 10 dakika daha uygulayin.

5-Eger kanama durduysa, çocugunuza sakin olmasini söyleyerek 1-2 saat gülmemesi, burnunu sümkürmemesini söyleyin. Böylece burnunu tahris etmemis olur. Isterseniz kanama durduktan sonra burnunun üstüne küçük bir buz torbasi koyabilirsiniz.

Ancak iki kez 10’ar dakikalik basinç uyguladiginiz halde kanama durmadiysa, çocugunuzun asiri kan kaybettigini düsünüyorsaniz hemen doktora basvurmalisiniz. Ayrica çocugunuzun agzindan da kan yada kahve telvesi gibi uzun süre midede kalmis pihtilasmis kan geliyorsa doktora basvurmalisiniz.
Okunma sayısı: 19946