Gürültü kirliligi ve beden sagligina etkileri

Gürültü Kaynaklari
Endüstriyel uygulamalar, insaat, büro çalismasi, ev yasami ve rekreasyonel etkinlikler gürültü kaynagi olabilir. Endüstri ve teknoloji kaynakli sesler giderek artis göstermektedir. Gürültünün tiz ve saf oldugu oranda, daha büyük zarar verdigi kabul edilmektedir.
Bazi ses ölçümleri dB(A) olarak ölçülmektedir. Bu deger kulagin frekans sensitivitesini esas almaktadir. dB(A) degisik frekans degerlerinin agirlikli olarak ölçümünü saglamaktadir.

Gürültü Kontrolü
Sanayilesme ve teknolojik ilerlemeler beraberlerinde çesitli sorunlari da getirmektedir. Bu sorunlarin içinde giderek daha fazla önem kazanan gürültü, günümüzde mücadele edilmesi zorunlu bir duruma ulasmistir. Gürültü; insanlarin isgücü verimliligini, fikir isçilerinden %60, beden isçilerinden %30 azaltmaktadir. Böyle ortamlarda çalisan insanlarin dikkatlerinin dagilmasi ve almasi sonucunda is kazalarinda önemli artislar olmaktadir. Sürekli gürültülü bir yerde kalma veya çalisma durumunda kalici isitme bozukluklari ortaya çikabilmektedir. Böyle gürültülü yerlerde çalisan insanlarda, gürültünün siddetine ve sürekliligine bagli olarak kulak çinlamalari, sagirliklar, tansiyon yükselmeleri, yorgunluk, is ve zihinsel etkinligin azalmasi, uykusuzluklar, sosyal bozukluk ve bezginlikler görülmektedir.

Devamli ve yüksek siddetteki gürültünün sadece isitme ile ilgili bozukluklara neden olmakla kalmayip, dinleme ve anlama güçlügü, dikkat daginikligi, is verimi ve konsantrasyonun azalmasi, uyku düzensizligi, sinirlilik, bas dönmesi gibi birçok olumsuz etkiye neden oldugu da bilimsel olarak açiklanmistir. Bu etkileri asagidaki sekilde sinirlayabiliriz.

1) Isitme üzerine etkisi

a) Geçici esik kaymasi
b) Kalici esik kaymasi

2) Endokrin ve metabolik fonksiyonlar üzerine etkiler,
3) Hastaliklara karsi rezistans,
4) Üreme üzerine etkileri
5)Nörolojik etkiler
6)Biyokimyasal ve farmakolojik özelliklere etkiler
7) Uyku üzerine etkiler
8) Stres üzerine etkileri

Ses emici ve titresimi azaltici bazi önlemlerle gürültünün azaltilmasina çalisilir. Isyerlerinde kisisel koruyucularla yapilan gürültü önleyici çabalarin yanisira, gürültünün kaynakta azaltilmasina yönelik önlemler de alinmasi gerekmektedir. Toplumsal gürültünün azaltilmasinda ise ayni esaslar geçerlidir. Ancak kisisel koruyuculardan çok gürültünün kaynaginda azaltilmasini ya da olusan gürültünün konutlara ve isyerlerine ulasmasini engelleyecek önlemler gerekmektedir.

Gürültü kontrolü 3 asamada yapilabilir.

1) Kaynakta kontrol; Genel olarak gürültü kontrolü kaynagin,

a) Yapisal tasarim ve yapim,
b) Isletilme ve çalistirilma (isleme teknigi, isleme zamani ve süreler olarak)
c) Bakim ve onarim asamalarinda gerçeklestirilebilir.

2) Alicida kontrol ; dis kulak yoluna konulan poliüretan tikaçlar düsük frekanslarda 25 dB(A), yüksek frekanslarda 40 dB(A) kadar seslerin siddetinin azalmasini saglamaktir. Kisisel korunmada en etkili yöntem kulakliklardir. Düsük frekanslarda 30 dB(A), yüksek frekanslarda ise 50DB(A) azalma saglanmaktadir.

3) Çevrede kontrol: Özellikle trafik gürültüsünün önlenebilmesi için alinan önlemler:

a) Yapi eleman planlamasi
b) Bina planlamasi
c) Sehir planlamasi

-Yerlesim yerlerinin seçilmesi
-Yollarda ve yol kenarlarinda alinan önlemler
-Bina grubu (komsuluk ünitelerinin) planlamasi

Binalarin yola uzakligi ve yola göre yüksekligi gürültüden etkilenmesini degistirebilmektedir. Binalarin duvar özellikleri, çift cam gibi gibi teknik özellikler gürültüyü en az 30 dB(A) azaltmaktadir.

Yol ile bina arasinda yaprak dökmeyen en az 30 metre genisliginde bir agaçlik alan bulunmasi, trafik gürültüsünün evlere ulasmamasi açisindan çok yararli önlem olusturmaktadir. Ayrica, termik santral baca gazi filtre artigi ile gübre fabrikalarinin yan çiktisi kireç tasi ve cipsten imal edilebilen panellerin yol kenarlarinda kullanilmasi ile "ses bariyeri" uygulamasi yapilabilir.

Yol kenarlarina konulan perdeler ve engeller ile gürültü önemli ölçüde azaltilmaktadir.
Gürültü ile birlikte ele alinan bir diger olumsuz etki ise vibrasyon etkisidir. Genellikle kati ortamda yayilan ve dokunma duyusu ile hissedilen düsük frekansli ve yüksek genlikli mekanik titresimlere vibrasyon denmektedir. Sinirsel ve kas iskelet sistemine olumsuz etkileri bulunmaktadir.

Kentlerde gürültü kirliligi tüm toplum bireylerinin katilimini gerektiren önemli bir sorun haline gelmistir. Trafik araçlarinin kornalari, fren ve motor sesleri günlük önemli bir stres etkenidir.